HKZ Kleine Organisaties oranje

Organisatie

Stichting de Buitenhof is ruim 15 jaar geleden opgericht vanwege behoefte aan kwalitatief hoogwaardige dagbesteding. De stichting heeft een professioneel team van 5 dagbesteding medewerkers en 1 coördinator dagbesteding. Iedere dag zijn er vrijwilligers betrokken bij de begeleiding van de bezoekers.

De Buitenhof is per 1 mei 2024 een samenwerking aan gegaan met de Duynsberg, die op dezelfde locatie als de Buitenhof serviceflats aan senioren verhuurt en samen met gecontracteerde partners diverse zorg- en welzijnsdiensten aanbiedt. Dit betekent dat de Coördinator-dagbesteding verantwoording aflegt aan de Bestuurder van de Buitenhof, die tevens Bestuurder is van de Duynsberg. De Raad van Toezicht van de Duynsberg bestaat uit 5 personen en is ook tevens de Raad van Toezicht voor de Buitenhof.

Missie
De Buitenhof biedt dagbesteding aan voor senioren die door fysieke, mentale of sociale beperkingen ondersteuning nodig hebben. In een omgeving die uitnodigt je eigen natuur te volgen. De oudere mens mag er zijn, in haar schoonheid, verscheidenheid en beperkingen. De persoonlijkheid, beleving en levensgeschiedenis vormen de basis voor onze zorg.

Visie
Natuur en geriatrie worden op een bijzondere wijze met elkaar verbonden op een unieke locatie in een groene omgeving. Het beleven van de natuur staat centraal. De speciaal aangelegde tuin biedt rust en ruimte. Vanuit de achtertuin gaan we dagelijks het bos in. Het is niet de vraag óf we vandaag naar buiten gaan, maar wanneer. Want buiten zijn heeft een positief effect op dag- en nachtritme en op de gezondheid. Daglicht en beweging zijn beiden zeer belangrijk voor ouderen. Beweging is meer dan alleen fysieke activiteit. Door voldoende beweging kunnen veel ziektes en leeftijdsbeperkingen worden voorkomen of vertraagd de cognitieve achteruitgang. Het is van invloed op de mobiliteit, versterking van de botten, verbetering van de balans, bevorderd de bloedsomloop, verlicht stress en verbeterd de stemming. Een belangrijk doel is activiteiten aan te reiken die inzetten op vaardigheden die nog behouden of aangeleerd kunnen worden. Dit versterkt de balans van zelfredzaamheid en autonomie versus afhankelijkheid en verminderde eigenwaarde.

Afhankelijk van de fysieke mogelijkheden van de bezoeker en de mentale situatie bieden wij persoonlijke aandacht, (re)activering met behulp van activiteiten voor fijne en grove motoriek en ontspanning. Het bieden van activiteiten in groepsverband zoals bijvoorbeeld wandelen kunnen de sociale interactie verbeteren. De gehele dag ervaart de bezoeker mogelijkheden om met anderen in gesprek te zijn of samen iets te ondernemen. Dit draagt bij aan het gevoel van verbondenheid en welzijn. Een belangrijke reden om van dagbesteding gebruik te maken. Onze doelgroep is vaak niet meer in staat om een dagstructuur te behouden, een activiteit te gaan ondernemen en contact met anderen te ondernemen. Volgens de Hersenstichting leven mensen die actief zijn en regelmatig contact hebben met anderen, langer dan mensen met weinig sociale contacten. Sociale gezondheid kan ook invloed hebben op de ontwikkeling of de ernst van een hersenaandoening.

Kernwaarden
Aandacht en Plezier, we staan bekend om de aandacht die we de bezoekers geven én het plezier waarmee we dat doen.

Verantwoordelijkheid, ouderen moeten zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Daarom geven we, waar mogelijk, ondersteuning met de handen op de rug.

Vertrouwd, (gevoel creëren) aanreiken van een veilige omgeving, met en door vertrouwde personen, waarden en gewoonten.

Passie, de een noemt het liefde, de ander geloof. Wij noemen het doen wat nodig is.

Professionaliteit, we beschikken over het HKZ-keurmerk en als lerende organisatie blijven we ons ontwikkelen en we werken samen met andere zorgorganisaties.

Financiën verantwoording 2023