Dagbesteding

De oudere mens mag er zijn, in haar schoonheid, verscheidenheid en beperkingen

We zien een sterke verandering in het landschap van de gezondheidszorg. Van “zorgen voor” verschuiven we steeds meer naar “zorgen dat”. Concreet zien we dat terug in bijvoorbeeld de trend om mensen te stimuleren langer thuis te blijven wonen. Dit is helaas niet voor iedereen een eenvoudige opgave. Ondanks de aanwezigheid van een mantelzorger en mogelijk een eigen netwerk kan thuis blijven wonen een (te) grote uitdaging zijn. Fysiek maar ook sociaal gezien. Door middel van dagbesteding kunnen we mensen versterken wanneer het gaat om zelfredzaamheid.

Dagbesteding richt haar aandacht op het activeren of actief houden van mensen die daarbij ondersteuning nodig hebben. Door het organiseren van zinvolle activiteiten die aansluiten op de mogelijkheden en interesses van mensen zien we een heilzaam effect wanneer het gaat om zelfredzaamheid. Ook voor de mantelzorger geeft dagbesteding van de partner veelal verlichting. Uit cijfers blijkt dat mantelzorgers steeds vaker belast worden met de intensieve rol richting partner. Zinvolle dagbesteding geeft ruimte voor de mantelzorger om de accu op te laden.

Vanaf binnenkomst van de bezoeker staat aandacht voor het algemeen welbevinden voorop. Onze medewerkers en vrijwilligers kijken en informeren naar de gemoedstoestand van elke bezoeker. Tijdens het intakegesprek vragen we uit welke zorg of ondersteuning er nodig is. De drie pijlers die daarbij horen zijn: het hebben van aandacht voor elkaar, een gevoel van erbij horen te ervaren en jezelf te mogen zijn. Onze betrokkenheid wordt door de bezoekers mede daardoor als zeer prettig ervaren. Dit te samen resulteert in een gevoel van thuis komen waar je de hele dag op kunt teren.

Elke dag besteden we aandacht aan het nieuws van alle dag en van alle kanten. We gaan het gesprek met elkaar aan en er is ruimte voor verdieping en/ of discussie. Waar we ook elke dag aandacht aan schenken is het gezegde “Rust Roest”. Door in beweging te komen blijven lichaam en geest in conditie en het is leuker om met meerderen te gaan wandelen dan in je eentje. Verder komen er wekelijks ook andere thema’s aan bod zoals hersentraining, bewegingsoefeningen, spellen, in de tuin bezig zijn, een quiz, elkaar verhalen vertellen, creatief bezig zijn, op zoek gaan naar juweeltjes in de natuur enz…. Ons aanbod is heel divers.
We bieden onze bezoekers fysieke en mentale activiteiten aan die aangepast zijn op de individuele fysieke en mentale status van de bezoekers. Aan de hand van de vaardigheden van de bezoeker ontwikkelen we een aangepast activiteitenprogramma dat aansluit op de vraag en beleving.

Heeft u interesse

Dan nemen we met elkaar de volgende stappen:

Stap 1
Oriëntatie gesprek, het inwinnen van achtergrond informatie o.a. over de fysieke, mentale en sociale vaardigheden/beperkingen en mogelijkheden van de eventueel toekomstige bezoeker. We vertellen over de dagstructuur en geven u een rondleiding.

Stap 2
Vervolgens maken we een afspraak voor een proefdag op De Buitenhof. Voor deze dag moet u zelf voor het vervoer zorgen naar en van De Buitenhof. Het ervaren van een dag bij De Buitenhof geeft inzicht in het gevoel wat men krijgt bij de locatie, de medewerkers, andere bezoekers en de activiteiten die worden gedaan. Pas na deze dag maakt u een definitieve keuze.

Stap 3
Wanneer u ervoor kiest structureel De Buitenhof te bezoeken maken we afspraken over welke dagen u komt en of De Buitenhof taxi vervoer zal gaan regelen. We zijn geopend van maandag tot en met vrijdag. Het is mogelijk één of meerdere dagen gebruik te maken van de dagbesteding. Het kan zijn dat u via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij ons komt of dit nog moet aanvragen. Dit kunt u doen via de Toegang van de Gemeente/Siem. Het kan ook zijn dat er een Wet Langdurige Zorg (Wlz) indicatie is. Dan is het nodig om een Persoons Gebonden Budget (PGB) aan te vragen. Een clientondersteuner kan u hierbij gratis helpen. De betaling komt dan vanuit het budget dat u toegewezen krijgt. Wij helpen u bij het opstellen van de zorgovereenkomst.

Stap 4
Start van de dagbesteding. De bezoeker is al meteen welkom. We wachten de financiële procedure niet af. We vragen van iedere bezoeker een eigen bijdrage voor de uitgebreide lunch die we bieden en aanschaf van materialen. De eigen bijdrage bedraagt €6.50 per dag. Binnen 4 weken wordt de gewenste begeleiding vastgesteld en de afspraken vastgelegd in het ondersteuningsplan van de WMO. Wanneer u via de Wlz komt, plannen we na 6 weken een evaluatie gesprek. Gedurende het verblijf zullen we om de 6 maanden evalueren.