Skip to content

Mantelzorg en dagbesteding de buitenhof Tilburg

Mantelzorger worden en mantelzorger zijn

Voor de meesten is het zijn van mantelzorger vanzelfsprekend.
Dementie betekent letterlijk ‘ontgeesting, geestelijke aftakeling’. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy Body dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. 

Het geestelijk functioneren, gaat steeds verder achteruit waardoor het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven steeds moeilijker wordt. Langzaam maar zeker raakt men afhankelijk van de zorg van een mantelzorger. Deze zorgt voor een zieke partner of ouder omdat hij of zij een persoonlijke band met hem of haar heeft. Mantelzorg is intensieve zorg voor een langere tijd die onbetaald is.

Mantelzorger zijn

Mantelzorgbijeenkomsten

In de mantelzorggroep vertellen zij over hun, motivatie, de taken, de ervaringen en belevingen als mantelzorger van iemand met dementie. Zij zorgen voor hun partner, (schoon)vader of moeder.

Hoewel er soms momenten zijn waarop mantelzorgers het even niet zien zitten, is voor velen het volhouden van mantelzorg een kwestie van ‘gewoon’ doorgaan. Je hebt geen keus. Men weet dat er ooit een einde aan zal komen.

In deze bijeenkomsten komen de volgende thema`s aan de orde die helpend zijn om de zorg voor de naaste zo lang mogelijk vol te houden en waar men steun van ondervindt.

Thema`s:

Dementie: verschijnselen, diagnose en verloop
Omgaan met dementie
Het zijn van mantelzorger
Impact
Informatie, ondersteuning en professionele zorg
Toekomst
Zingeving
Advies
Biografieën

Meer informatie?

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? We helpen u graag!