Skip to content

Leven met dementie bij dagbesteding De Buitenhof Tilburg

Doorgaan met leven met dementie?

“De zin van het leven? Die is er niet meer…”

“Hoe ziet u de zin van het leven? Nou, ik zou het nog niet willen missen, dat niet. Gelukkig niet.”

Kunnen mensen met dementie nog van het leven genieten? En wat maakt hun leven dan de moeite waard? Mensen met dementie vinden het erg belangrijk contact met anderen te hebben en dingen te ondernemen.

Men vertelt dat ze zich goed voelen door zoveel mogelijk zelf te doen en dat men kracht haalt uit vergelijking met lotgenoten. Ook put men plezier en steun uit bijvoorbeeld humor en geloof.

Alledaagse zingeving in het leven met dementie

Dementie verandert iets wezenlijks in het bestaan (existentie) van mensen. Welke levensvragen hebben mensen met dementie, wat spirituele of religieuze bronnen voor hen betekenen en welke levensmotto’s zij hebben.

Zingeving is voor elk mens van belang. Het speelt een rol bij alledaagse dingen, zoals ontmoetingen met anderen die belangrijk voor je zijn, de zon die schijnt in de tuin en hoe je dagelijkse gebeurtenissen ervaart en waardeert.

Deze alledaagse zingeving treft u (tussen de regels) veel aan bij mensen met dementie. Daarbij is er de existentiële zingeving, de niet-alledaagse ervaringen en vragen die mensen met dementie hebben.

Zij gaan nadenken over hun bestaan (existentie) omdat zij worstelen met de gevolgen van dementie. En zij stellen daar vragen bij: Wie ben ik? Wat is de zin van mijn leven? Wat brengt de toekomst? Wat betekent de dood voor mij? Die vragen worden levensvragen genoemd.

Levensvragen worden gesteld wanneer er iets wezenlijks verandert in het bestaan dat niet gemakkelijk te verteren is, zoals de gevolgen van dementie. Wat vroeger vanzelfsprekend was, valt (gedeeltelijk) weg. Dat roept vragen op die verwoorden wat mensen ten diepste raakt. Die vragen uiten, maakt dan ook kwetsbaar. Mensen moeten vaak zoeken naar woorden. De vragen worden niet altijd helder en eenduidig geformuleerd.

 
Wie de levensvragen van mensen met dementie wil horen moet ze als het ware ‘tevoorschijn luisteren’. Bijvoorbeeld de vragen: ‘waarom overkomt mij dit?’ en ‘wat brengt de toekomst’ tussen de regels door te horen. Een ‘simpel’ feitenantwoord volstaat niet bij levensvragen.
 
Een pasklaar antwoord ontbreekt. Dat is niet altijd gemakkelijk te verdragen. Niet voor diegene die een levensvraag heeft, maar ook niet voor de gesprekspartner. En precies dat maakt dat levensvragen ook niet altijd goed gehoord worden.

Wilt u meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? We helpen u graag!