Skip to content

Dementie diagnose bij dagbesteding De Buitenhof Tilburg

De diagnose dementie horen: veel emoties

Wanneer de dag van de dementie diagnose is aangebroken is de een benieuwd wat er uit het onderzoek en de testen is gekomen en heeft geen verwachtingen van de uitslag. De ander heeft al wel een vermoeden dat het niet goed is en denkt opgelucht te zijn als het duidelijk is.

Het is een grote schrik voor de meesten als blijkt dat er sprake is van een vorm van dementie. Er komen dan veel emoties los. Men voelt zich verslagen, boos, verdrietig, ongelukkig en kan niet geloven dat hem of haar dit overkomt.

Onzekerheid of herkenning

De diagnose is voor velen erg confronterend. Het is het noodlot, het einde van je leven. Men voelt zich onmachtig, omdat je ten dode bent opgeschreven. ‘Je komt er nooit meer van af’, want tot op heden is nog geen remedie gevonden. De toekomst wordt onbekend en onzeker.

Deze onzekerheid boezemt voor de één angst in, terwijl dit voor de ander juist prikkels geeft om er nog iets van te maken, zolang het nog kan.

Naast de schrik brengt de diagnose soms ook gevoelens van bevestiging, opluchting en herkenning. Sommige mensen zijn al langere tijd aan het zoeken naar een antwoord op hun klachten en voelen de diagnose als een bevestiging, omdat ze wisten dat er iets met hen aan de hand was.

De diagnose wordt dan soms ook als een opluchting ervaren. Anderen verwachtten deze diagnose omdat ze de signalen herkenden. En hoewel sommigen wel verwachten dat het een vorm van dementie zou zijn, is er toch altijd de hoop op dat het iets anders is dan dementie.

Behandeling

  • Allereerst dienen behandelbare oorzaken opgespoord of uitgesloten te worden.

  • Er is nog geen middel beschikbaar dat Lewy Body-dementie kan afremmen.

  • Er zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van lichte en gemiddelde geheugenstoornissen van het alzheimertype.

  • De cholinesterase-remmers zijn aanvankelijk geïntroduceerd om het cognitieve functioneren bij de ziekte van Alzheimer te verbeteren. De verwardheid, desoriëntatie en hallucinaties van Lewy Body-dementie reageren goed op behandeling met deze middelen.

  • Het leervermogen van mensen met dementie is niet volledig verdwenen en kan door familieleden en verzorgers worden gestimuleerd. Theorie en praktijk zijn beschreven in (Op)nieuw geleerd, oud gedaan (2011).
bejaard koppel met dementie op bankje

Dementie en leeftijd

Dementie openbaart zich vooral op latere leeftijd. Naarmate mensen ouder worden, neemt dus ook de kans toe dat ze met een bepaalde vorm van dementie te maken krijgen.

Aangezien het percentage ouderen in de bevolking van westerse landen toeneemt, krijgen steeds meer mensen met deze aandoening te maken. Omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen, komt bij hen dementie ook vaker voor dan bij mannen.

Te verwachten is dat als gevolg van de vergrijzing de prevalentie van dementie in de komende 20 jaar met 45% zal toenemen.

Hulp van lotgenoten

Alzheimer Nederland is de organisatie voor mensen met dementie en hun naasten. Deze stichting geeft informatie & hulp en biedt online en offline lotgenotencontact. Daarnaast is de stichting belangenbehartiger en financiert wetenschappelijk onderzoek.

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? We helpen u graag!