Skip to content

Dementie bij dagbesteding De Buitenhof Tilburg

Vermoeden dementie

In Nederland gaan we eerst naar de huisarts als er iets aan de hand is met onze gezondheid. Het vaststellen of iemand dementie heeft is niet eenvoudig en wordt meestal niet door de huisarts gedaan. Als de huisarts na zorgvuldig onderzoek dementie vermoedt, stuurt hij een patiënt meestal door naar een gespecialiseerde instelling. 

Dit kan een geheugenpolikliniek, een afdeling neurologie van een (academisch) ziekenhuis, een afdeling ouderen van een Riagg- of GGZ-instelling of een psychiatrisch centrum zijn. Hier doen specialisten neurologisch en neuropsychologisch onderzoek en zo mogelijk de diagnose vaststellen.

Vermoeden dementie computer en stethoscoop voor onderzoek
Brein onderzoek bij dementie

Onderzoeken

Er kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan, zoals een ruggenprik, een EEG, een MRI-scan, een neuropsychologisch onderzoek of een bloedonderzoek. Deze onderzoeken worden uitgevoerd om de oorzaak van de klachten te vinden.

Dementie is de naam van een verzameling van symptomen waarbij informatieverwerking door de hersenen niet meer goed werkt. Ruim vijftig ziektes vallen onder het containerbegrip.

Hoewel problemen gerelateerd kunnen zijn aan een slechter functionerend geheugen kan er ook moeite ontstaan met dagelijkse handelingen en taal. Ook kan de ziekte voor een gedragsverandering zorgen.

Ook op jonge leeftijd

Dementie komt vaak naar voren op latere leeftijd. In Nederland zijn er ongeveer 12.000 mensen met dementie die jonger dan 65 jaar zijn. Het kan ruim vier jaar duren voordat een juiste diagnose wordt gesteld, omdat de problemen op de jonge leeftijd tussen 40 en 65 jaar vaak niet worden herkend.

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? We helpen u graag!